Programul de Paşte al obiectivelor din a

News image

Societatea Turda Salina Durgău S.A., aduce la cunoştinţa publicului, programul de funcţionare cu ocazia Sărbătorilor Pascale 15-17 aprilie 201...

Actualitate | Joi, 13 Aprilie 2017

Detalii...

Darul Iepuraşului 2017

News image

Se apropie Sfintele Sărbători Pascale. Încearcă să dăruieşti ceva şi priveşte zâmbetul persoanei care a primit ceea ce i-ai dăruit...

Special | Joi, 13 Aprilie 2017

Detalii...

Programul de circulație al mijloacelor

News image

 Sâmbătă 15.04.2017 se va circula conform programului de Sâmbătă.  Duminică 16.04.2017 se va circula conform programului de Dumi...

Actualitate | Joi, 13 Aprilie 2017

Detalii...

Program casierii și birou relații clienț

News image

Compania de Apă Arieș informează că în zilele de 17.04.2016 și 18.04.2017 casieriile și biroul relații clienți sunt închise. Sesiz...

Actualitate | Joi, 13 Aprilie 2017

Detalii...

More in: Special, Actualitate, Economic, Administraţie, Eveniment, Politic, Social, Sănătate

turda, cinema tineretuluiMeseria de jurnalist are și laturi murdare, la propriu, nu la figurat cum se întâmplă în activitatea de politician în România. Una dintre aceste activități insalubre este aceea în care, pentru binele cititorilor tăi, trebuie să intri în tot felul de locuri mizerabile, insalubre și cu mirosuri pe care mă abțin să vi le descriu.

Tot atât de adevărat este faptul că am semnalat problema mizeriei din Turda în general și a celei de la fostul Cinema Tineretului în mod special, de nenumărate ori. S-a făcut ceva? Da, am auzit nenumărați factori administrativi și politici promițând că vor face și vor drege, nici nu are rost să îi mai numesc aici, dar să știți că vorbesc de aproape toți cei care au funcții politice sau administrative care au tangență cu acest loc sau domeniu insalubru…

Așadar, să reluăm, poate ne aude cineva de data asta, mai ales că am decis ca, în acest material, să ne dăm mâna ziariști și cetățeni, pentru a rezolva o problemă pe care autoritățile locale se fac că nu o văd sau nu vor să o vadă. Treaba lor, am spus-o și o repet: vin ele și alegerile viitoare, nu mai e așa mult până în 2016. Cea mai nouă clădire destinată unor activități de cultură, edificată la Turda, este fostul Cinematograf Tineretului, locul unde, pionierii și copiii de atunci, am putut pândi, prin fanta deschisă, filmele care treceau de cenzura ceaușistă, pentru a ne lărgi, cât s-a putut atunci, orizontul cultural și bagajul de cunoștințe. O zestre care ne-a ajutat apoi, când am ajuns persoanele mature din zilele noastre. Și ce să le zicem copiilor noștri? Că nu suntem în stare să avem grijă de ceva care era prețios pentru noi? Ce îi învățăm prin modul în care arată acel cinematograf? Să-și umple casa, școala, sala de teatru, stadionul, cu gunoaie și șobolani?

Unde este Poliția sanitară atunci când autoritățile locale nu curăță și nu rezolvă acea zonă aparținând domeniului privat al Statului Român şi aflată în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "Româniafilm"? În opinia mea și a altor mulți, foarte mulți cetățeni, primii care ar trebui amendați ar fi inspectorii și responsabilii din Primărie, următorii cei din Consiliul local, care au jurat să facă ”tot ceea ce le stă în putință pentru binele cetățeanului”, dar fac tot ce pot pentru binele lor personal, după ce au uitat, de mult, de cetățeanul care i-a votat.

Fac apel la toate organele în drept, poliție, poliție sanitară, Parchet, Prefectură, corp de control al Primarului, corp de control al guvernului, oricine ia act de disperarea la care au ajuns cetățenii din zonă și crede că este datoria sa să pună umărul la rezolvarea situației să facă demersurile necesare. În politicieni nu mai credem, au pierdut șansa de a se face remarcați în mod pozitiv.

Am mai pus și mai pun o întrebare? Cui servește degradarea clădirii? Vom afla, cu siguranță, când vom afla că cineva a achiziționat-o, cu tot cu terenul de sub ea, iar acolo va apărea cine știe ce construcție aducătoare de bani mulți pentru unul sau mai mulți ”băieți deștepți”.

Un lucru este sigur: toți cei care locuiesc în apropierea Cinematografului Tineretului, toți cei care trec zilnic pe acolo, toți comercianții sau posibilii cumpărători care tranzitează zona, le vor plăti nepăsarea și nerușinarea autorităților, a politicienilor care ar fi putut rezolva problema, dar nu au făcut-o. Sunt 100% sigur că niciunul dintre aceștia nu va acorda votul său celor care s-au făcut că nu e treaba lor. Îmi spune un cetățean care vinde în piața de lângă cinema: ”Domnule, sunt sute, poate mii de șobolani, vin în plină zi aici la containerele de gunoi. Înăuntru cred că sunt și cadavre de câini și șobolani, pentru că miroase înfiorător”. O altă femeie, care locuiește în zonă, ne-a declarat că se văd șobolanii, mai ales noaptea și seara, inclusiv pe acoperișul pieței de lângă cinema: ”Îi vedem cum intră și ies, e clar că mănâncă din produsele depozitate acolo peste noapte. Noi cum să mai cumpărăm de acolo?”, ne întreabă femeia, care mai susține că ”toți bețivii urinează în toată zona, ba mai fac și alte mizerii, mai grave. Credeți că i-a amendat cineva vreodată? Ei, dacă mai trăia Ceaușescu, îi mânca pușcăria pe toți ordinarii!”

Omul care vinde în piață ne-a spus că administratorul a făcut tot ce a putut, a deratizat, a pus peste tot grâu otrăvit, însă, ”scăpăm de ei două-trei zile, după care iarăși apar. Dacă primarul nu face nimic, ne mănâncă pe toți de vii acești șobolani. Sunt cât o pisică de mari, nu ne putem apăra de ei”, se plânge omul.

Așadar, cine are urechi să audă, iar cine nu-și face datoria, să-și dea demisia, să plece și să lase locul altora, mai vrednici. În cele ce urmează, introduc în acest material câteva dintre opiniile turdenilor lăsate ca și comentarii pe grupul ”Fan Turda”, de pe facebook, la o postare din 16 august 2014, care spune așa: ”Domnule primar, viceprimar, consilieri locali, vă rog în numele locuitorilor cartierului Oprișani (care face parte tot din municipiul Turda) să rezolvaţi problema gunoiului din Cinematograful Tineretului! Atenţie mare, a apărut o grămadă de şobolani!”

Alex Rusu: ”focar de infecție. Păcat, mare păcat…”

Sandru Lenuta: ”Va dati seama daca sobolanii aia ajung in piata ? Puneti pozele pe site-ul Primariei ! La rubrica 'Realizari '”

Lucian Hisu: ”SC "Nu mai stiu cum" nu mai exista asa ca nu mai este nici un "vinovat". Dar imi place tare. "Domn' primar! Noi aruncam gunoiul pe unde apucam si acum s-au adunat sobolani cat purceii. Sa faceti curat ca ne infecteaza! Dar noi tot acolo o sa aruncam gunoiul ca ne e lene sa mergem pana la pubela". Cred ca prima data trebuie sa ne schimbam atitudinea si cultura civica si apoi sa-l tragem de maneca pe domnul primar. Parerea mea.”

Catalina Maria Ana: ”Poate niste amenzi nu ar strica, atat pentru cei care arunca cat si pentru cei ce incaseaza salarii pentru a face curatenie. Parerea mea. :))”

Sandru Lenuta: ”Domnule Hisu ,nu-l trimite nimeni pe primar acolo sa raneasca,dar stie sigur de aceasta problema,putea sa intervina la Deratizare ,la firme de curatenie,nu oamenii din blocurile vecine depoziteaza gunoaie acolo,se stie cine depoziteaza.Trec cei de la Politia comunitara ,dar nu zic nimic,nu va mai ofensati degeaba,ca nu l-am trimis pe Stefanie la curatenie ,dar ar trebui sa se sesizeze ,ca nu o data au fost puse poze de acolo. Sigur ca e ocupat cu altceva,dar Deratizari sunt????”

Angela Sicoe: ”Se fac sobolanii mari,implinesc 18 ani si au drept de vot,aceasta este motivul pentru care nu vrea nimeni sa deratizeze! Nu-si omoara sustinatorii!!!”

Sandru Lenuta: ”Da, au aparut sobolani ! Si multi ,dar pe cei din piata si pe cei care vand alaturi nu-i prea intereseaza ! Nu zice nimeni nimic !”

Doina Nistea: ”Dezolant, trebuie facut ceva..., mai mare rusinea pentru un municipiu care se pretinde centru turistic, domnule Matei, sobolanii vor patrunde si in cafeneaua dumneavoastra, se vor plimba in voie pe mesele de pe trotuar! Mai lasati jocurile meschine ale politicii si deratizati zona, doar ati fost alesi de 7,5 milioane de romani!!!”

Dondos Ady: ”baa nu ai mai luati apararea la primaru asta ca si drumurile sunt cele mai rele din tara cred ca toata lumea fuge de turda mai lasatima cu el cu tot de comunist”

Claus Claus: ”da așa e...dar eu dacă nu fac curat pe proprietatea mea la bloc primesc amendă!cinemaul e pe proprietatea mea?dacă bine îmi aduc aminte pe vremea comuniștilor se făcea voluntariat!dar totuși am spus și mă repet mă ofer să fac curățenie doar împreună cu primarul și ceata din primărie!ce credeți că vin?”

Vasile Capusan: ”pacat ce a fost odata mergeam cu toti copii la matineu era odata”

Adelina Pop: ”RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Sorin Cristian Boldor: ”dativa demisia domn primar.nu faceti nimic in orasul asta.nu cred ca un sunt bani pt asfalt si curatenie”

Chira Aurora: ”rusine primariei turda. arata deplorabil locul. sar putea face ceva frumos acolo”

Rodica Ciurea: ”Foarte urit ce se intimpla,chiar nu se face nimic ????”

AL Byby Bybycu: ”vezi sa nu ...lor nu le pasa decat sa se lupte pentru ciolan...”

Iar comentariile sunt mult mai multe însă, din lipsa spațiului, le-am ales pe cele mai elocvente, care să arate părerea cetățenilor. Îmi cer scuze față de cei ale căror comentarii nu le-am preluat, însă cei interesați să le vadă în întregime o pot face pe grupul de facebook amintit. Și la final, să nu uit să-i mulțumesc soției mele pentru titlu. Eu nu sunt chiar așa deștept!

Comments  

 
0 #1 ! 2014-08-25 10:52
Intr-un oras civilizat se fac tratamente periodice de deratizare si dezinsectie! La Turda se face o treaba de 2 bani cu PFA X-ulescu. Nici firma de salubrizare nu-si face treaba, e o mizerie de nedescris! Nu va mai mirati!
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstăzi1762
mod_vvisit_counterIeri2729
mod_vvisit_counterSăptămâna aceasta1762
mod_vvisit_counterLuna aceasta53773
mod_vvisit_counterÎn total10677303Comentarii recente