Programul de Paşte al obiectivelor din a

News image

Societatea Turda Salina Durgău S.A., aduce la cunoştinţa publicului, programul de funcţionare cu ocazia Sărbătorilor Pascale 15-17 aprilie 201...

Actualitate | Joi, 13 Aprilie 2017

Detalii...

Darul Iepuraşului 2017

News image

Se apropie Sfintele Sărbători Pascale. Încearcă să dăruieşti ceva şi priveşte zâmbetul persoanei care a primit ceea ce i-ai dăruit...

Special | Joi, 13 Aprilie 2017

Detalii...

Programul de circulație al mijloacelor

News image

 Sâmbătă 15.04.2017 se va circula conform programului de Sâmbătă.  Duminică 16.04.2017 se va circula conform programului de Dumi...

Actualitate | Joi, 13 Aprilie 2017

Detalii...

Program casierii și birou relații clienț

News image

Compania de Apă Arieș informează că în zilele de 17.04.2016 și 18.04.2017 casieriile și biroul relații clienți sunt închise. Sesiz...

Actualitate | Joi, 13 Aprilie 2017

Detalii...

More in: Special, Actualitate, Economic, Administraţie, Eveniment, Politic, Social, Sănătate

Ana Potcoavă - iniţiatorul mitinguluiManifestarea de protest programată a se desfăşura pe data de 28 mai, de la orele 10.00, „în parcul din faţa Primăriei Turda” a avut loc şi nu prea. Chiar dacă în jurul orei programate, pe platoul din faţa casei de cultură în construcţie se aflau pâlcuri răsfirate de oameni iar vremea se arăta neprietenoasă, încet-încet oamenii s-au adunat. Lipsea, însă, iniţiatorul mitingului, respectiv reprezentantul Societăţii Civice Turda, ana Potcoavă.
Zvonurile care circulau printre cele aproximativ 100 de persoane adunate în zona Monumentului Eroilor Revoluţiei erau că mitingul este anulat. Apărută, într-un târziu, Ana Potcoavă a început să vorbească oamenilor care se adunaseră în jur şi le spunea acestora că mitingul este anulat, şi că propune ca toţi cetăţenii nemulţumiţi să se reîntâlnească, în acelaşi loc, luni, 31 mai, în semn de solidaritate cu manifestările de protest programate la această dată în mai multe oraşe din România.
Pentru că a amintit de anulare a mitingului, Ana Potcoavă a fost întrebată care au fost termenii anulării şi dacă mitingul fusese aprobat iniţial, pentru ca, ulterior, să poată fi anulat. În replică, Potcoavă spunea că, în preziua manifestării, a fost chemată la negocieri la Primăria Turda unde i s-a spus să renunţe la organizarea mitingului. Lăsând de înţeles că s-ar fi făcut presiuni asupra sa, nu oferit detalii în acest sens, însă a menţionat că ar fi avut o discuţie cu Radu Crişan, adminsitrator unic în Primăria Turda şi că inclusiv prefectul judeţului Cluj ar fi fost prezent la Primăria Turda pe 27 mai, în jurul orelor 13.00, „special pentru această problemă”, anume anularea mitingului de protest. O parte din persoanele prezente în mulţimea de pe platoul din faţa Primăriei chiar au confirmat spusele Anei Potcoavă, conform cărora au fost trimişi jandarmi la asociaţiile de proprietari din Turda, cerându-li-se acestora să ia afişele prin care se anunţa mitingul de pe data de 28.
După îndemnuri la solidaritate cetăţenească şi curaj în a-şi exprima public nemulţumirile faţă de deciziile luate la nivelul Guvernului şi Parlamentului, ana Potcoavă a dat cuvântul şi altor persoane care doreau să vorbească. Aşa se face că Rodica Tat – persoană prezentă şi la întâlnirea organizată de PSD Turda a vorbit celor prezenţi despre faptul că românii cu venituri mici trebuie să îşi întreţină copiii care ajung şomeri, după ce aceştia se întorc din „sclavia” la care au fost supuşi muncind în Europa şi la care au fost împinşi tot de situaţia din România. Referitor la măsurile de austeritate, Rodica Tat spunea că trebuie luate averile celor care le-au câştigat în mod fraudulos, şi nu banii, şi aşa puţini, ai pensionarilor, şomerilor, invalizilor sau altor categorii forţate să ducă o viaţă precară din cauza veniturilor pe care le au.
Radu Crişan - Administrator Unic Primăria TurdaContactat pentru a confirma sau infirma parte din cele amintite anterior, Radu Crişan a recunoscut că a existat o întâlnire informală cu Ana Potcoavă referitor la mitingul pregramat pe data de 28 mai, întâlnire în cadrul căreia i s-a comunicat că solicitarea de a organiza această formă de protest a fost respinsă. De aceea Crişan a ţinut să precizeze că nu e corect să se vorbească depre anularea mitingului, atâta timp cât acesta nu a fost aprobat ci a fost interzis.
Cerându-i-se să prezinte motivele care au dus la interzicerea mitingului, Radu Crişan a invocat Legea 60 din 23 septembrie 1991, privind organizarea adunărilor publice, unde sunt precizate şi condiţiile în care se poate interzice o adunare publică. Paragraful de lege la care făcea referire Crişan era art. 10, lit. b) unde se precizează că primarul localităţii poate interzice organizarea adunărilor publice atunci când „în perioada, locul şi pe traseele unde acestea ar urma să se desfăşoare se execută lucrări edilitargospodareşti de amploare”. Trecând de faptul că în locul unde urma să se desfăşoare mitingul – adică pe platoul din faţa Primăriei – nu se executau niciun fel de lucrări gospodăreşti, Radu Crişan a fost întrebat de ce s-a aprobat mitingul din data de 19 mai, care s-a desfăşurat în acelaşi loc şi lucrările la care făcea referire administratorul unic se desfăşurau şi atunci şi, la fel ca acum, şi atunci se întindeau până în zona Catedralei Ortodoxe din Turda. Ezitând la început, Crişan a spus doar că primul miting a fost aprobat, dar că de această dată lucrările au avansat. Când i s-a solicitat să spună care ar fi, la momentul de faţă, unele zone din Turda unde ar putea fi aprobată desfăşurarea unei adunări publice, Radu Crişan a preferat să nu dea un răspuns concret spunând doar că odată ce este depusă o cerere în acest sens, poate fi analizată şi, după caz, aprobată sau respinsă.
Întrebat care sunt membrii comisiei de avizare a adunărilor publice, Crişan a refuzat să numească pe cineva, invitând jurnaliştii să depună o cerere scrisă în baza Legii 544, privind liberul acces la informaţiile cu caracter public, lucru pe care l-am şi făcut, odată ce întâlnirea cu administratorul unic s-a terminat. Aşa că, deocamdată, suntem în termenul legal în care aşteptăm ca administraţia locală să ne pună la dispoziţie lista cu numele membrilor comisiei, procesul verbal al şedinţei comisiei în care s-a respins organizarea mitingului, precum şi documentele prin care s-a solicitat organizarea dar şi respingerea acestuia.
De asemenea, întrebat despre prezenţa prefectului judeţului Cluj la Turda în preziua mitingului – aşa cum spusese Ana Potcoavă că s-ar fi întâmplat – administratorul unic al Primăriei Turda a găsit o modalitate de răspuns: nu există niciun document oficial care să ateste prezenţa prefectului judeţului Cluj, în calitate de prefect, la Turda, în niciuna din zilele anterioare mitingului. În acelaşi timp, însă, Radu Crişan, nu a spus, cu subiect şi predicat, că prefectul nu a fost prezent la Primăria Turda în calitate de persoană fizică, de exemplu. Totuşi, Crişan lasă de înţeles că nu vede o motivaţie nici măcar logică pentru care prefectul ar putea fi fost prezent la Turda, întrucât solicitarea mitingului a fost depusă la administraţia locală din Turda, fără să aibă nicio legătură cu Instituţia Prefectului. Asta după ce, câteva minute mai înainte, acelaşi Radu Crişan spunea că unul din motivele pentru care s-a interzis mitingul a fost că nu administraţia publică locală e responsabilă de micşorarea veniturilor, aşa că o manifestare de protest în faţa Primăriei nu şi-ar fi avut locul, protestatarii trebuind să-şi strige nemulţumirile în faţa instituţiilor responsabile de aceste micşorări. Interesantă poziţia administratorului unic, în contextul în care, la articolul 1 din aceeaşi Lege 60/1991 se precizează: „Adunările publice – mitinguri, demonstraţtii, manifestaţii, competiţii sportive, procesiuni şi altele asemenea –, ce urmează să se desfăşoare în pieţe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber, se pot organiza numai după declararea prealabilă prevazută de prezenta lege”. Adică, dacă sunt declarate (şi, evident, aprobate), manifestările se pot organiza oriunde „în aer liber”, fără nicio legătură directă între obiectul protestului şi locul desfăşurării protestului.
De asemenea interesant este că ceea ce se susţine a fi Societatea Civică Turda nu este o organizaţie înregistrată oficial nicăieri, deci nu poate organiza un miting, motiv pentru care, pentru a doua oară, solicitantul organizării mitingului a fost filiala turdeană a PRM. Întrebată de momentul 31 mai – când a solicitat prezenţa turdenilor în faţa Primăriei – şi care este legalitatea formei de protest, ana Potcoavă a spus că este vorba de o întâlnire paşnică, de solidaritate cu celelalte forme de protest programate pentru aceeaşi dată la nivel naţional şi că nu este nevoie de autorizaţie.

Comments  

 
0 #1 ratata 2011-12-30 20:05
Miting ratat ca si individa Ana Potcoava ratata cine se aliaza cu ea are doar ghinion,cati pagubiti de Caritas a rezolvat?,le-a mancat banii,acu trece la pensionari pe acestia poate ii manipuleaza,con tacost,ea nu face nimic gratis,iubeste banii stai-ar in gat sa nu-si dea duhul.Mincinoaso ce esti,perverso.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstăzi892
mod_vvisit_counterIeri4076
mod_vvisit_counterSăptămâna aceasta8864
mod_vvisit_counterLuna aceasta55277
mod_vvisit_counterÎn total10778756Comentarii recente