După 14 ani de ”exil” actorul Radu Botar

News image

Nimeni ”nu-i profet în țara lui” și, după povestea actorului turdean Radu Botar zicala s-ar putea adapta, în sensul că...

Interviu | Joi, 26 Ianuarie 2017

Detalii...

Cătălin Grigoraș - directorul interimar

News image

Proaspăt instalat în funcția de director al Teatrului ”Aureliu Manea” din Turda, actorul sibian Cătălin Grigoraș și-a propus...

Interviu | Joi, 19 Ianuarie 2017

Detalii...

Interviu cu Dorin Lojigan și Irina Munte

News image

În ultima saptămână electorală am stat de vorbă cu primarul Câmpiei Turzii Dorin Lojigan și cu Irina Munteanu candidatul PNL...

Interviu | Sâmbătă, 3 Decembrie 2016

Detalii...

Vedere de la Turda asupra alegerilor pre

News image

Trăitoare la Turda, dar cetățean american, Pamela Roussos Rațiu a votat-o pe Hillary Clinton la alegerile prezidențiale cu ocazia cărora, la f...

Interviu | Luni, 14 Noiembrie 2016

Detalii...

More in: Interviu, Interviu

cristian mateiRuperea Alianței USL, la începutul acestui an a declanșat o serie de evenimente politice, inclusiv la Turda. Ordonanța de urgenţă 55/2014, care permite migraţia politică a aleşilor locali, a redesenat, o dată în plus, tabloul politic din Consiliul Local Turda. Singurele partide care nu au pierdut niciun consilier local au fost PSD și UDMR.

De aceea, am purtat un dialog cu liderul PSD Turda, Cristian Matei, despre politica locală, pentru a mai uita puțin de campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

R: Cum comentați situația în care s-a ajuns, inclusiv la Turda, după ruperea USL?
Cristian Matei: Aceste două formaţiuni au mai funcţionat împreună sub denumirea de alianţa ”DA”, prin care nu au făcut decât jaf la toate categoriile de cetăţeni, cărora le-au tăiat pensii, salarii, indemnizaţii de handicap, indemnizaţii de mame, etc., greșeli pe care, în acest moment, guvernul Ponta le-a remediat.
Sigur că, în Ardeal, fieful PDL-ului a fost şi este la Cluj şi practic această fuziune sau alianţă electorală s-ar fi dorit de la sine să aibă majorităţi în consiliile locale, în Consiliul Judeţean mai cu seamă. Coabitarea lor este şi va fi de scurtă durată, ceea ce se şi vede: odată cu Ordonanţa 55 unii au plecat ca independenţi, alţii au plecat spre alte formaţiuni; acum mă refer la judeţul Cluj, nu mai vorbesc de judeţele din sud şi din Moldova, unde au trecut într-un număr foarte mare către PSD sau independenţi. Pe undeva, este păcat că s-a rupt alianţa USL, în sensul că porniseram de la niste proiecte pe care le puteam face împreună pentru Romania, deja ajunsesem la nişte înţelegeri, începusem să ne înţelegem pe proiecte pe care să le promovăm. S-a stopat brusc, s-a crezut o perioadă că alianţa USL va continua, nu pot să mă exprim eu, acum, de ce Crin Antonescu a recurs la atitudinea şi gesturile care le-a făcut, cert este că de acolo a început să se rupă totul, adică sunt motive obiective sau subiective, nu este cazul să le comentez eu.

R: Un exemplu ar fi şi societatea de la Turda, Salina. Din acel moment, deşi conducerea a făcut eforturi şi a avut nişte rezultate extraordinare, uitaţi unde s-a ajuns, la o dezbinare totală!
CM: La Salină, după ce s-a format alianţa electorală, cei din ACL au început să voteze împotriva firii în Consiliul Local, nerespectând în nici cea mai mică măsură legea. După care au vrut să distrugă conducerile societăţilor, ceea ce la Salina Turda se manifestă şi în ziua de astăzi. Este suspectă dorinţa aceasta atât de mare încât s-a ajuns a nu-i permite directorului societatii, care este înregistrat la Registrul Comerţului, să intre în birou. Probabil că motivele sunt altele, care au mai fost scrise în presă, nu vreau să dau în vileag alte aspecte, dar este prea mare dorinţa lor de a invada această societate ca să ni se pară firesc ceea ce se întâmplă. Ni s-a imputat tot timpul că suntem pe pierdere, că se practică un management defectuos, tot felul de motive, dar realitatea şi cifrele arată altcumva, la data de astăzi conturile la Salină conţin peste 40 de miliarde de lei vechi şi profitul este de 14 miliarde de lei net.

R: Mi se părea firesc, dacă ei au pus acum mâna pe Salină prin acel Consiliu de Administraţie care este total ilegal, să iasă într-o conferinţă de presă, dacă lucrurile stăteau aşa după cum acuzau ei, şi să dovedească cu acte că acele pierderi pe care ei le inoculau tuturor din jurul lor sunt reale. Dar se pare că nu au nicio dorinţă de a ieşi în presă cu aşa ceva.
CM: Ei tot apar în presă cu nişte comunicate care nu au nici un fel de legătură cu cifrele... Mă rog, cu toate că primarul are la dispoziţie corpul de audit, putea să trimită auditul acolo să afle cifrele, s-a mulţumit cu o singură conferinţă de presă pe care a ţinut-o acum 2 – 3 luni, să emită nişte cifre care nu au nicio legătură cu realitatea, dar, în primul rând, doresc să menţionez că nu putem vorbi de pierderi la sfârşitul lunii aprilie, pierderile le putem cuantifica doar la sfârşitul unui ciclu financiar. În această perioadă au fost niste realizari notabile, remarcabile, cu cifre mari, s-a depăşit cifra de vizitatori din anul 2010 despre care primarul spunea că nu va fi depăşită niciodată, s-a depăşit la luna august datorită politicii şi strategiei pe care am aplicat-o, participării la târguri, au fost modificate arhitecturile site-urilor de promovare, care să reflecte cât mai fidel activitatea şi, mai mult, am ajuns la încasări uriaşe, ceea ce nu s-a încasat niciodată la Salină, 25 de miliarde într-o lună. Mă refer la luna august, dar de fapt încasările din 2014 au fost treptat în creștere în fiecare lună, pornind de la 186.000 în decembrie 2013 am ajuns la 2.500.000 de lei în august 2014. Practic, cifrele vorbesc, nu are rost să mai comentăm aceste aspecte, decât că sunt rău voitoare sau pentru a denigra activitatea de management de acolo, ceea ce, să nu uite cei ce denigrează că odată cu denigrarea activității de management, tu denigrezi ”perla” în sine, Salina.
Au apărut şi alte articole pe alte publicaţii care, părerea mea este că au fost comandate, că Salina, din nou, în dezastru etc.

R: Şi cu cifre false din nou…
CM: Şi cu cifre false, cert este că cine doreşte să știe realitatea, trebuie să se adreseze directorului care poate furniza cifrele reale, oficiale, sau directorului economic, care poate să-i confirme realitatea cifrelor din Salină, nu din gândirea unora sau altora.

R: O ultimă întrebare. Am discutat ce s-a întâmplat cu ruperea USL, acum vă rog să faceți o descriere, în două-trei cuvinte, a situaţiei politice actuale la Turda şi în perspectivă... Ne aflăm în plină campanie electorală, ştim loviturile şi mişcările de pe piaţa politică din ultima vreme. Cum vedeţi situația, sunteţi optimist pentru perioada următoare? Până acum, cam aşa, din februarie, puterea a fost în mâna PDL-PNL, acum au plecat unii consilieri locali şi din PDL şi din PNL. Cum vedeţi situaţia actuală şi pe cea imediat următoare?
CM: M-ați întrebat dacă sunt optimist. Sigur că eu sunt un optimist, aşa cum reiese din CV-ul meu şi din toată activitatea mea, sunt un luptător, sunt un optimist şi întotdeauna cred în bine. Am căutat în toată activitatea mea să fiu echidistant faţă de toată lumea, să las loc de ”bună ziua” cu oricine am discutat, sigur că avem şi “duşmani”, aşa-zişi duşmani, care, practic, sunt mai mult invidioşi decât duşmani, dar nu m-am certat niciodată cu nimeni. Consider că gesturile pe care le-au făcut unii consilieri din PNL și PDL sunt fireşti, fiindcă ele marchează aşa zisele subterfugii interne ale unor organizaţii de partid pe care le bănuiesc, la unii le şi ştiu.
În acest moment datorită acestei ordonanţe care a făcut puţină curăţenie, se confirmă faptul că unii consilieri nu se simţeau confortabil în formaţiunea din care făceau parte, drept dovadă acest ACL la Turda a pierdut doi consilieri PNL şi foarte repede, ceea ce puţin m-a pus pe gânduri, dar, în final, se încearcă să se formeze alte grupări, alte majorităţi, au plecat şi din PDL, au plecat şi din PP-DD, singurele formaţiuni care nu au pierdut oameni au fost PSD-ul şi UDMR-ul. Vom vedea ce se întâmplă, sunt ultimele zile de existenţă sau de acţiune a Ordonanţei 55, vom vedea ce s-a întâmplat, tragi o linie, tragi nişte concluzii, o să discutăm cu fiecare şi vom încerca să facem alianţe şi majorităţi care să fie benefice activităţii municipiului Turda.

Add comment


Security code
Refresh

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstăzi362
mod_vvisit_counterIeri669
mod_vvisit_counterSăptămâna aceasta362
mod_vvisit_counterLuna aceasta12185
mod_vvisit_counterÎn total11165512Comentarii recente