După 14 ani de ”exil” actorul Radu Botar

News image

Nimeni ”nu-i profet în țara lui” și, după povestea actorului turdean Radu Botar zicala s-ar putea adapta, în sensul că...

Interviu | Joi, 26 Ianuarie 2017

Detalii...

Cătălin Grigoraș - directorul interimar

News image

Proaspăt instalat în funcția de director al Teatrului ”Aureliu Manea” din Turda, actorul sibian Cătălin Grigoraș și-a propus...

Interviu | Joi, 19 Ianuarie 2017

Detalii...

Interviu cu Dorin Lojigan și Irina Munte

News image

În ultima saptămână electorală am stat de vorbă cu primarul Câmpiei Turzii Dorin Lojigan și cu Irina Munteanu candidatul PNL...

Interviu | Sâmbătă, 3 Decembrie 2016

Detalii...

Vedere de la Turda asupra alegerilor pre

News image

Trăitoare la Turda, dar cetățean american, Pamela Roussos Rațiu a votat-o pe Hillary Clinton la alegerile prezidențiale cu ocazia cărora, la f...

Interviu | Luni, 14 Noiembrie 2016

Detalii...

More in: Interviu, Interviu

laurentiu tor, primar lunaIată că revenim cu partea a doua a discuţiei pe care am purtat-o cu primarul comunei Luna despre anul 2015 şi despre planurile şi obiectivele pentru acest an, discuţie în care primarul mai spunea:
Laurenţiu Tör: Cel mai greu proiect este, de fapt, şi cel mai mare proiect pe care l-a avut primăria noastră, este vorba despre proiectul pe Măsura 322 din Luncani.

Acolo ne-am înecat, să zic, ca ţiganul la mal.
Am rezolvat problema căminului cultural, am rezolvat problema grădiniţei, am rezolvat asfaltarea, am rezolvat rigolele prin refacerea lor şi am rămas la videoinspecţia - care s-a început, dar ne-am oprit - la videoinspecţia pentru canalizare şi acolo avem o mică problemă pe care sperăm că cei de la firma Napoca o vor rezolva cât de repede.
În legătură cu apa, vreau să-i anunţ pe această cale, pe cei din satul Luncani, că există o apă bună în sursele pe care le-am găsit, rezervorul de aproape 100 de tone şi o staţie de potabilizare care poate rezolva oricând problema apei din Luncani, mă refer la aprovizionare. Dar pentru a da drumul la apă trebuie făcută verificarea.
Aşa cum am zis, nu voi semna pe acest proiect la recepţie până nu voi vedea cu ochii mei că această lucrare este într-adevăr dusă până la capăt şi corespunde conform proiectului care s-a propus la început.

Rep.: Se pare că atât discuţiile în sine, dar şi firma Napoca - pentru că despre ea este vorba - par să traverseze ca un fir roşu întregul dumneavoastră mandat, că de când am discutat cu dumneavoastră prima dată în calitate de primar, până, iată, se apropie 2016...
L.T.: Da, l-am preluat în 2012 şi s-ar părea că se va încheia într-un mandat, cu toate că trebuia să se termine în doi ani. În 2012 trebuia să fie gata.
Avem şi noi lipsurile noastre, dar eu zic că ei au fost vinovaţi pentru faptul că în 2014, o vară întreagă, practic au părăsit şantierul. Noi am folosit metoda de a penaliza, dar vreau să spun că nu asta este important. Este important să finalizăm lucrarea şi oamenii să aibă canalizarea făcută şi o apă de calitate pe care să o aibă în curte.
Alte proiecte?...
Nu mai sunt proiecte foarte mari. Eu zic că sunt destul de mari cele pe care le-am enumerat.
În satul Luncani, la căminul cultural şi la terenul sintetic vom amplasa camere de luat vederi. Încercăm să punem şi în sat camere în punctele cheie, unde ar fi posibil să se întâmple anumite fenomene pe care nu ni le dorim.
Probabil că se va aproba de către Consiliul Local organizarea Zilelor Comunei, care anul trecut nu s-au ţinut...

Rep.: S-ar putea ca dacă insistaţi pe proiectul cu clubul şi cu baza sportivă să n-aveţi din nou bani de Zilele Comunei, că parcă s-a mai întâmplat...
L.T.: Nu asta a fost problema. Banii ne-au chiar rămas la sport, cu toate că am cumpărat materiale atât pentru terenurile sintetice, cât şi pentru sala de sport. Am şi reparat sala de sport în anul trecut şi în 2013, dar banii ne-au rămas, o parte... Lucrul bun este că cu o parte din bani am reparat acoperişul de la biserica din Gligoreşti, am instalat centrală pentru biserica din Luna şi cu aproape 20.000 de lei am rezolvat o problemă la biserica din Luncani.
Banii nu i-am aruncat, dar trebuiau făcute unele retuşuri şi încă mai trebuiesc făcute la biserici. Lucrul pe care eu nu-l doresc este să facem o altă biserică. Văd că mai nou se fac biserici şi se închid spitale, lucru care nu e de dorit, după părerea mea.
Lucrul bun pe care găsesc că-l vom face în acest an este asfaltarea şi am observat acest lucru pentru faptul că atunci când am fost la deszăpezit, la întreţinerea drumurilor, este mult mai uşor să faci deszăpezirea pe o stradă care este asfaltată decât pe un drum tasat, pietruit, pentru că pe asfalt te duci cu o lamă şi apoi arunci material antiderapant.
N-am avut probleme deosebite în această iarnă şi să sperăm că ninsorile care vor veni să le rezolvăm cât de repede, astfel ca lumea să nici nu simtă că a nins în comuna noastră; ne-am ocupat de toate cele trei sate: Luna, Luncani şi Gligoreşti, reuşind ca la ora 10.00 dimineaţa să fie curat în toate satele.

Rep.: Deci să înţeleg că nu aţi avut nici reclamaţii...
L.T.: Ştiţi cum e, fiecare om zice "pe strada mea trebuie dat acolo". Eu nu sunt un om care să mă supăr, probabil e o scăpare nu numai a mea, ci a omului care este pe utilaj, dar reclamaţii majore nu am avut. Am avut una chiar glumeaţă, în care cineva mi-a scris pe facebook "vă rog să nu daţi cu lama pe strada mea" şi, când am întrebat de ce, mi-a răspuns că nu pot copiii să meargă la săniuş.
Pe de altă parte, sperăm că în acest an ne vom putea încadra în bugetul pe care îl vom avea. Vom face întreţinerea drumurilor laterale, vom încerca să punem indicatoare cu numere de la 1 la 800 în Luna, de la 1 la 1000 şi ceva în Luncani şi de la 1 la 425 în Gligoreşti. Atunci când vine o salvare sau - Doamne fereşte! - e nevoie de o intervenţie a pompierilor, să se ştie unde este strada, să se poată ghida după aceste indicatoare.
Am fost întrebat de ce nu dăm nume de străzi. Este destul de complicat. Trebuie să facem un program cu cei de la starea civilă, cu Poliţia, trebuie schimbate buletine şi aşa mai departe. Deci e destul de greu să dai nume de străzi dacă nu ai dat de la început, dar eu mă gândesc că după numerele care sunt în sate reuşim să arătăm celor care vin în comună pe unde să fie îndrumaţi ca să ajungă la destinaţia pe care o caută.

Rep.: Dacă e să facem o retrospectivă, că ne apropiem de finalul discuţiei noastre, din proiectele pe care le-aţi enumerat, aţi putea să le reluaţi măcar cu titlul şi să spuneţi care sunt pe fonduri europene şi care sunt pe bani de la buget?
L.T.: Da. Aşa după cum am spus, canalizarea este pe fonduri europene - cea de 2,5 milioane de euro, proiect derulat prin AVA - apoi dispensarul din Luncani, dotarea lui şi dotarea dispensarului din Gligoreşti. Urmează primăria, proiect pentru care e nevoie de o sumă mare ca să poţi să faci o primărie în care oamenii să poată să fie mulţumiţi de serviciile la care apelează.
Al patrulea proiect mare este cel cu terenul de sport, cu baza sportivă, pentru că, din câte am citit şi am vorbit cu oameni care se ocupă de proiecte, s-ar părea că există deja măsuri date de către Uniunea Europeană să le putem accesa. De-asta m-am gândit şi la buget, că e mult mai uşor să foloseşti această strategie, această linie, decât să te atingi de un buget local în care din 9 miliarde de lei vechi, noi colectăm doar în jur de 6,5-7 miliarde de lei vechi, deci cu un deficit de 2,5 miliarde lei vechi.
Cu toate acestea am intrat în 2015 cu un surplus de bani pentru faptul că nu i-am cheltuit. Nu vreau să se înţeleagă că noi nu am cheltuit banii de care aveam nevoie pentru străzi şi aşa mai departe. Au fost bani pe care i-am avut pe proiectele pe care le-am început, dar se continuă în anul 2015.

Add comment


Security code
Refresh

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstăzi364
mod_vvisit_counterIeri669
mod_vvisit_counterSăptămâna aceasta364
mod_vvisit_counterLuna aceasta12187
mod_vvisit_counterÎn total11165514Comentarii recente