După 14 ani de ”exil” actorul Radu Botar

News image

Nimeni ”nu-i profet în țara lui” și, după povestea actorului turdean Radu Botar zicala s-ar putea adapta, în sensul că...

Interviu | Joi, 26 Ianuarie 2017

Detalii...

Cătălin Grigoraș - directorul interimar

News image

Proaspăt instalat în funcția de director al Teatrului ”Aureliu Manea” din Turda, actorul sibian Cătălin Grigoraș și-a propus...

Interviu | Joi, 19 Ianuarie 2017

Detalii...

Interviu cu Dorin Lojigan și Irina Munte

News image

În ultima saptămână electorală am stat de vorbă cu primarul Câmpiei Turzii Dorin Lojigan și cu Irina Munteanu candidatul PNL...

Interviu | Sâmbătă, 3 Decembrie 2016

Detalii...

Vedere de la Turda asupra alegerilor pre

News image

Trăitoare la Turda, dar cetățean american, Pamela Roussos Rațiu a votat-o pe Hillary Clinton la alegerile prezidențiale cu ocazia cărora, la f...

Interviu | Luni, 14 Noiembrie 2016

Detalii...

More in: Interviu, Interviu

tor, primar lunaLa fel ca în orice comunitate şi administraţia locală a comunei Luna a decis implicare în ceea ce se numeşte, generic, curăţenia de primăvară, curăţenia care se face după sezonul rece. Pentru a afla mai multe detalii în acest sens, am stat de vorbă cu primarul comunei, Laurenţiu Tör.

Reporter: domnule primar, iată că ne întâlnim - s-ar putea spune - la un început de primăvară, deşi au trecut câteva săptămâni bune de la începutul calendaristic al primăverii. Cum porneşte administraţia locală de la Luna în această primăvară, aici referindu-mă la curăţenia care urmează după anotimpul rece?
Laurenţiu Tör: Da, de ieri (n.r. - 10 martie) am început curăţenia în toate satele comunei - Luna, Luncani şi Gligoreşti - am început cu coşurile de gunori pe care încercăm să le schimbăm în cazul în care sunt stricate, să facem curăţenie pe rigolele pe care le avem în satele Luna şi Luncani, iar un lucru bun în satul Gligoreşti este că acolo oamenii dovedesc că rigolele care s-au făcut se pot întreţine şi fără lucrătorii care primesc ajutor social, dovadă că preţuiesc ceea ce s-a făcut în satul Gligoreşti şi s-au învăţat să-şi facă curăţenie în faţa porţii, un lucru bun.
La Luna, un lucru pe care eu îl apreciez este că oamenii încep să-şi cumpere pubele noi, iar cei care n-au avut contract, vom lua măsuri în aşa fel ca toată lumea să aibă pubelă la poartă. Nu voi accepta ca în acest an să nu fie locuinţă fără pubelă pentru gunoiul menajer.
Pentru gunoiul de grajd, după cum bine ştiţi, avem două rampe în Luna şi acolo se va duce gunoiul de grajd.
Începem şi prin curăţarea rigolelor care sunt acoperite cu nişte biscuiţi de beton şi acolo, pentru oamenii care locuiesc la şosea, este mult mai greu să facă această lucrare, deci ne folosim de lucrătorii care primesc ajutor social ca să facem aceste lucrări.
Am început chiar de săptămâna trecută să măturăm şoselele din centrul satului Luna astfel ca să nu fie praf şi ar fi bine ca cei care intră pe aceste şosele să respecte şi ei regulile în aşa fel încât atunci când vin cu tractoarele din câmp să nu facă murdărie pe aceste şosele. Nu trebuie să se profite că le întreţinem cu cei care primesc ajutor social, dar ar trebui să le întreţină şi locuitorii, să nu ajungă noroi şi pietre pe acest asfalt care a fost destul de scump.

Rep.: Şi curăţenia o execută şi cetăţenii, în sensul că fiecare în perimetrul lui îşi face treaba?
L.T.: Da, asta am spus, că este un lucru bun că cetăţenii îşi fac curăţenie în faţa locuinţelor şi nu aşteaptă să vină cei care primesc ajutor social. Acolo unde există rigole acoperite cu aceşti biscuiţi de beton, acolo este mai greu şi acolo intrăm noi să facem curat cu muncitorii care primesc ajutor social.
De asemenea, întreţinem parcul pe care l-am făcut, cu acel foişor, urmând ca în momentul în care timpul va permite oamenii să poată intra în acest foişor şi să joace table, rummy, cărţi...

Rep.: Spuneaţi de achiziţionarea de pubele de către cetăţeni. reţin că la un moment dat era o variantă ca dumneavoastră să schimbaţi operatorul de salubritate. Pubelele pe care le cumpără cetăţenii le iau de la operatorul de salubritate pe care-l aveţi, sau le cumpără ei din altă parte?
L.T.: Operatorul aduce aceste pubele, le dă contra cost şi ele trebuie plătite în perioada unui an în câteva tranşe - două-trei tranşe.

Rep.: Şi achiziţia de pubele de care vorbeaţi este exact această procedură?
L.T.: Da, se face de către Compania de Salubritate din Câmpia Turzii, noi cu ei lucrăm.

Rep.: Dacă ar fi să faceţi o aproximare procentuală, câţi dintre cetăţenii comunei dumneavoastră nu au la momentul de faţă contract cu Compania de Salubritate?
L.T.: Procentual ar fi în jur de 35-40%

Rep.: Şi v-aţi gândit, ca administraţie, la anumite metode prin care să îi determinaţi în vreun fel să îşi facă aceste contracte, în ideea în care fiecare să beneficieze de aceste servicii, că dacă nu, în lipsa unui contract, ei pot depozita ilegal deşeurile.
L.T.: Chiar ieri (n.r. - 10 martie) am luat legătura cu directorul de la Compania de Salubritate, cu Lucian Şandru, şi am discutat de măsurile pe care să le luăm. Nu vrem să recurgem numai la somaţii. Avem o hotărâre de consiliu prin care îi chiar putem amenda pe cei care nu îşi fac datoria, respectiv să îşi cumpere aceste pubele. Dar deja am început această acţiune de a vedea cine are pubelă şi cine nu. Sperăm ca în acest an toată lumea să aibă pubelă. Acolo unde există o persoană la locuinţă, probabil că acolo mai fac o înţelegere şi probabil că o pubelă va ajunge pentru două familii, să zicem.

Rep.: Vorbeaţi de deşeurile animale, de gunoiul de grajd şi că acesta are anumite locuri de depozitare. Ce se întâmplă după depozitarea lui în aceste locuri?
L.T.: După depozitarea în aceste rampe de beton, el este preluat de către cei de la Compania de Salubritate şi este dus săptămânal din sat.

Rep.: Deci, cumva, tot în obligaţia operatorului de salubritate revine şi această activitate...
L.T.: Da, este un contract pe care l-am semnat acum trei ani.

Rep.: Şi în ceea ce priveşte curăţenia aceasta de primăvară, ea se mai desfăşoară, s-a terminat, sunt persoane care nu s-au implicat?
L.T.: Mai avem de făcut. Un lucru nu se termină cu o singură curăţenie într-o zi, dar ceea ce avem de făcut mai mult şi mai greu facem cu lucrătorii care primesc ajutor social. Rigolele sunt destul de mari şi atunci încercăm să facem noi acea, să-i zicem, sortare pe PET-uri, pe metal, pe lemn, pe hârtie... Şi această lucrare o facem în cele trei sate cu cei care primesc ajutor social.

Rep.: Câte persoane aveţi beneficiare de ajutor social care să presteze aceste servicii pentru comunitate?
L.T.: Pe toată comuna avem, care lucrează, în jur de 175-200 de oameni.

Rep.: Şi care este frecvenţa cu care lucrează, cum se procedează?
L.T.: Deci ei trebuie să presteze acele 72 de ore şi noi îi chemăm pe rând, pe fiecare, să presteze, să îşi poată face orele de muncă lunar, în aşa fel încât să poată beneficia de banii de ajutor social, altfel trebuie să le tăiem acest ajutor.

Add comment


Security code
Refresh

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstăzi364
mod_vvisit_counterIeri669
mod_vvisit_counterSăptămâna aceasta364
mod_vvisit_counterLuna aceasta12187
mod_vvisit_counterÎn total11165514Comentarii recente