După 14 ani de ”exil” actorul Radu Botar

News image

Nimeni ”nu-i profet în țara lui” și, după povestea actorului turdean Radu Botar zicala s-ar putea adapta, în sensul că...

Interviu | Joi, 26 Ianuarie 2017

Detalii...

Cătălin Grigoraș - directorul interimar

News image

Proaspăt instalat în funcția de director al Teatrului ”Aureliu Manea” din Turda, actorul sibian Cătălin Grigoraș și-a propus...

Interviu | Joi, 19 Ianuarie 2017

Detalii...

Interviu cu Dorin Lojigan și Irina Munte

News image

În ultima saptămână electorală am stat de vorbă cu primarul Câmpiei Turzii Dorin Lojigan și cu Irina Munteanu candidatul PNL...

Interviu | Sâmbătă, 3 Decembrie 2016

Detalii...

Vedere de la Turda asupra alegerilor pre

News image

Trăitoare la Turda, dar cetățean american, Pamela Roussos Rațiu a votat-o pe Hillary Clinton la alegerile prezidențiale cu ocazia cărora, la f...

Interviu | Luni, 14 Noiembrie 2016

Detalii...

More in: Interviu, Interviu

Vineri, 26 iunie 2015, Palatul Cultural Cultural „Ionel Floaşiu”, Câmpia Turzii, grupul de muzică clasică AZEO DIVAS, copiii şi tinerii cu dizabilităţi, concert caritabil organizat de un grup de patru asociaţii nonguvernamentale, multă publicitate online şi offline, multă emoţie în sală şi pe scenă, desfăşurare de amploare, echipă serioasă, flori, lacrimi şi zâmbete, prestaţie artistică de înaltă ţinută estetică, succes deplin. 

Foarte multe elemente pentru o singură opinie. Prea multe şi, totuşi, nu destule.
Trebuie să recunosc, ca spectator am fost încântat, uimit, profund impresionat la modul cel mai plăcut. Ca trăitor al propriei mele vieţi mi-am simţit gândurile răvăşite, conştiinţa dată de pereţi şi modelele de acţiune mutate pe alte axe de coordonate, dar ca privitor la fenomenul vieţii cotidiene încercând, la rece, să înţeleg ce am văzut şi la ce am asistat, îmi dau seama că nu am pierdut nimic din ceea ce părea să mă destabilizeze, ci dimpotrivă, am avut parte de un real câştig. Nu pot cuantifica acest câştig, nu ştiu cum să-l înţeleg, nu ştiu cum să-l înregistrez, dar înţeleg şi accept, cu minimum de bunăvoinţă, că totul s-a desfăşurat sub semnul generozităţii.
Pot accepta asta că valoare de principiu, dar pentru a înţelege profunzimea faptului, am nevoie de detalii, de nimicurile alea care dau savoare, de explicaţii pe care nu le pot lua decât direct de la sursă. Am apelat la sursă şi am stat de vorba cu gazda evenimentului, Dorin Lojigan.

Rep.: Domnule Dorin Lojigan, ce v-a făcut să vă implicaţi în acest proiect?
D.L.: O întrebare binevenită. E adevărat, m-am implicat în acest proiect, nu ştiu dacă în primul rând, dar mai ales afectiv şi asta s-a văzut în câteva rânduri chiar pe scenă. Sunt şi eu doar un om şi nu poţi să nu fi atins atunci când copiii şi tinerii reprezintă scopul acţiunii tale. La momentul când mi s-a propus să colaborez cu celelalte asociaţii aveam deja un draft de proiect care se întâlnea fericit cu ideea propusă de OFL Câmpia Turzii şi Societatea Academică Gheorghe I. Brătianu, aşa că am acceptat ajutorul lor fără reţinere, pentru că am înţeles scopul nobil şi valoarea reală a obiectivelor. În plus, am fost fericit să constat că suntem mulţi care gândim în acelaşi registru şi aştept alături de mine pe oricine înţelege că împreună putem schimba lucrurile în favoarea comunităţii noastre.

Rep.: Care ar fi acestea?
D.L.: Iniţial s-a propus sprijinirea Asociaţiei Autism Câmpia Turzii, despre ale cărei eforturi eram relativ la curent cu toţii, dar în 30 aprilie 2015 am participat la Conferinţa de lansare a proiectului „Şi noi avem drepturi”, implementat de Asociaţia Pro Assisto, în parteneriat cu Asociaţia Autism Câmpia Turzii, finanţat prin granturile Spaţiului Economic European 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Atunci am realizat că este vorba despre un efort care vizează un grup ţintă mai larg, 20 de copii cu autism şi 10 tineri cu dizabilităţi, în vederea recuperării şi reabilitării funcţionale, personale şi sociale şi integrării lor în comunitate, scopul proiectului fiind înfiinţarea unui centru pentru aceste grupuri vulnerabile.
Astfel, ne-am hotărât să susţinem proiectul ”Şi noi avem drepturi”, pentru ca centrul nou creat să poată funcţiona şi după încheierea finanţării, pentru copii şi tineri fiind extrem de important în recuperarea lor.
Avantajul a fost de partea noastră pentru că astfel echipa a câştigat un membru valoros în persoana d-nei Floriana Prahoveanu şi nu numai ea.
În al doilea rând, e vorba de cooperarea dintre ONG-uri, între structuri care aparent nu au nimic în comun, în afara formei juridice de organizare. Totuşi, pornind de la o problemă reală, copiii şi tinerii cu dizabilităţi, am reuşit să descoperim că avem atât de multe în comun, încât ideile de acţiune ne-au venit cumva de la sine.
Nu în ultimul rând, a fost vorba şi de ideea unui divertisment de week-end. ”Vocea mea pentru tine” reprezintă concertul de lansare al grupului de muzică clasică „AZEO DIVAS”, care s-a alăturat cu tot sufletul scopului nostru şi a cărui prestaţie ne-a impresionat pe toţi. Nu e prima data când ne implicăm în aşa ceva, dar nu am mai făcut-o niciodată aşa de serios ca acum. De data aceasta nu am pierdut niciun moment din vedere scopul propus şi asta s-a văzut la finalul zilei de vineri.

Rep.: Înţeleg că au fost implicate patru asociaţii nonguvernamentale. Care a fost rolul fiecăreia în desfăşurarea acţiunii şi cum s-a ajuns la această colaborare?
D.L.: Ideea acestui concert este rodul unei colaborări între patru ONG-uri: Asociaţia Liberalism pentru Comunitate, Asociaţia Pro Assisto, Asociaţia Autism Câmpia Turzii şi Societatea Academică Gheorghe. I. Brătianu, ale căror intenţii şi eforturi s-au împletit armonios în beneficiul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din Câmpia Turzii. Fiind între prieteni, am dezvoltat împreună un proiect viabil şi coerent care înseamnă respectarea unei promisiuni făcute cu ocazia deschiderii Centrului pentru copii şi tineri cu dizabilităţi din cadrul proiectului „Şi noi avem drepturi”.
În privinţa distribuirii sarcinilor, după cum am spus, între prieteni fiind, lucrurile au evoluat atât de natural încât nu a fost nevoie de o distribuire pe verticală, fiecare alegând să facă ceea ce simţea că i se potriveşte. De aceea am şi fost o echipă lărgită şi foarte bine sudată. Mai mult decât atât, am simţit o motivaţie şi o determinare la fiecare membru al echipei care m-a făcut şi pe mine să dau totul.

Rep.: Cum se face că, deşi sunteţi un lider al organizaţiei locale a PNL Câmpia Turzii, totuşi nu aţi politizat momentul?
D.L.: Asta e simplu şi evident. Chiar dacă mulţi dintre noi se regăsesc ca membri activi ai organizaţiei PNL Câmpia Turzii, ne-am concentrat pe scopul propus şi anume sprijinirea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi. Fiind vorba despre situaţia delicată a acestor copii cu nevoi speciale, am considerat oportun să acţionăm strict în beneficiul lor, fără să încercăm să obţinem vreun capital de imagine sau de orice alt fel pentru noi. Ştim că administraţia locală nu susţine astfel de proiecte, ştim că diferite asociaţii care încearcă să promoveze talentul şi valoarea nu-şi găsesc locul în strategia de regenerare culturală a comunităţii, şi dacă cineva crede că aici a fost vorba de politică, atunci politică noastră a fost cea talentului, a bunului-simţ şi a cooperării. Nu e nimic disimulat în idea proiectului „Vocea mea pentru tine”. Asta e tot.
Rep.: Îmi închipui că un astfel de eveniment nu a decurs fără „surprize”. Cu ce probleme v-aţi confruntat în organizare?
D.L.: Asta e o întrebare care acum mă face să zâmbesc. Nu am fost lipsiţi de emoţiile negative ale câtorva impedimente şi nicidecum nu erau cele la care ne aşteptăm. Noi intenţionam să aducem în scenă, la pauza recitalului grupului AZEO DIVAS, echipa micuţelor balerine, dar în ultimul moment, mai exact joi seară, am aflat că toate fetiţele au plecat „subit” în vacanţă. Nu comentez situaţia, dar îl asigur pe coregraful acestei echipe de balet că scena este pregătită.
Un alt fapt „hazliu” a fost când domnul consilier Csutak a postat pe contul sau de facebook că este organizatorul evenimentului, iar domnul viceprimar, încă în funcţie, şoptea pe la colţ de stradă că el este de fapt organizatorul evenimentului. Am aflat asta de la spectatorii surprinşi că nu-i văd pe cei doi consilieri în sala de spectacol. Le-am explicat oamenilor, cât de delicat am putut, că cele două persoane se aflau într-o sală alăturată, la lansarea ALDE, de unde încercau să evalueze pe furiş numărul spectatorilor. Păcat că nu au participat direct, împreună cu domnul primar şi administratorul public, ar fi avut ce să vadă. Toate aceste „glumiţe” mi se par acum derizorii şi trebuie să recunosc că ne-au făcut să fim şi mai hotărâţi în demersul nostru.

Rep.: Ce eforturi a presupus organizarea unui astfel de eveniment?
D.L.: Nici nu ştiu cu ce să încep. Foarte multe. În primul rând e vorba de resursele umane. Încă niciodată nu am întâlnit o echipă atât de motivată într-un demers. Nişte oameni care au fost prezenţi în fiecare zi şi ori de câte ori a fost nevoie, la orice oră din zi şi din noapte. Nu exagerez când spun că ne-am culcat noaptea cu o problemă şi ne-am trezit dimineaţă cu o soluţie. Toată organizarea evenimentului a implicat cunoştinţe, timp, bani, personal şi multă, multă dorinţă de a reuşi. Pe toate le-am avut la îndemână, ceea ce mă face să fiu sigur acum că vor urma şi alte acţiuni de genul acesta. Avem un fond uman de înaltă calitate, avem un potenţial extraordinar şi mai ales avem o dorinţă de a reuşi incredibilă. Ceea ce ne motivează nu sunt rezultatele imediate, ci mai ales problemele pe care le înregistram în comunitatea locală şi cărora vom încerca în continuare să le găsim soluţii. Unele le avem pregătite, iar altele încă le mai construim. Pe această ne vom axa în perioada următoare şi de acum încolo pentru că noi ştim, vrem şi putem.

Rep.: Aţi accentuat în câteva rânduri deja idea de „echipă”. Mă aştept să primesc câteva indicii în sensul asta.
D.L.: Pot să ofer câteva secrete din bucătăria internă. Am descoperit în jurul meu nişte oameni care nu sunt sunt niciodată mulţumiţi de ei înşişi. Permanent vor mai mult şi mai bun. Sunt alături de ei pentru că sunt conştient că numai aşa vom putea îmbunătăţi lucrurile. Exemplificator în acest sens a fost momentul alegerii designului pentru afiş şi alte materiale promoţionale. A fost o adevărată furtună. Fiecare dintre cele trei modele propuse au fost pe rând susţinute cu acerbicie de autorii lor, apoi au trecut la combinaţii în atâtea variante încât nu mai ştia nimeni de la ce s-a pornit, a fost aleasă varianta finală şi după tipărire au mai venit fiecare cu cel puţin o idee. Astfel de lucruri nu se întâmplă decât acolo unde este o competitive constructivă.

Rep.: Cum apreciaţi rezultatul evenimentului de vineri?
D.L.: Superlativ. Totul a fost la superlativ. Prezenţa spectatorilor în sală, prestaţia scenică, emoţiile trăite, desfăşurarea pe ansamblu, dar mai ales faptul generozităţii celor implicaţi. Cei aproape 8.000 de lei donaţi de participanţi vin cumva în replică la eşecul spectacolului organizat cu şi pentru Tudor Gheorghe. Noi n-am avut acces la resursele implicate în organizarea unui megaeşec concertistic, noi n-am vândut bilete pe care nu le-a vrut nimeni, iar invitaţiile pe care le-am oferit au fost un mijloc de a personaliza relaţia cu fiecare spectator în parte. Am dovedit că eforturile noastre nu s-au concentrat spre a lua banii cetăţenilor şi de a-i direcţiona spre o zonă indiferentă, ca să nu spun străină, comunităţii locale. Noi am dovedit că folosind minime resurse, obţinute de la persoane private din mediul de afaceri local, putem genera plusvaloare socială pentru oamenii din imediata noastră apropiere şi pe termen lung.

Rep.: În încheiere, un mesaj pentru cititori.
D.L.: Vreau să mulţumesc tuturor celor care au înţeles mesajul nostru, sponsori şi invitaţi, care şi-au dovedit cu stil generozitatea. De curând am aflat, urmărind albumul foto, că a existat cel puţin o persoană pe care nu am văzut-o în sală în timpul recitalului, dar care a ţinut să ajungă măcar la final pentru o donaţie. Asta spune foarte mult despre oamenii din jurul nostru.

Add comment


Security code
Refresh

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstăzi364
mod_vvisit_counterIeri669
mod_vvisit_counterSăptămâna aceasta364
mod_vvisit_counterLuna aceasta12187
mod_vvisit_counterÎn total11165514Comentarii recente