„Dragostea Învinge” – povestea Paştelui

News image

Asociația „Camera de Sus” Turda organizează duminică, 16 aprilie 2017, un eveniment artistic dedicat Sărbătorilor Pascale. „...

Artă / Cultură | Miercuri, 12 Aprilie 2017

Detalii...

Plantări de arbori la Băile Sărate

News image

Sub sloganul “Plantăm, îngrijim și împădurim!” circa 70 de elevi de la Colegiul  Tehnic, respectiv de la Colegiul...

Timp liber | Sâmbătă, 8 Aprilie 2017

Detalii...

Târgul de Paște Turda 2017

News image

Primăria Municipiului Turda organizează în perioada 10 - 14 aprilie 2017, Târgul  de Paște, în zona centrală pietonală....

Timp liber | Vineri, 7 Aprilie 2017

Detalii...

Teatrul ”Aureliu Manea” din Turda: În că

News image

În condițiile în care lăcașul profesionist turdean de cultură a traversat o perioadă lipsită de glorie, ce l-a scos în afara...

Artă / Cultură | Joi, 6 Aprilie 2017

Detalii...

More in: Timp liber, Sex, Artă / Cultură, Reportaj, Religie, Monden, Psihologie, Turism

Evaluare utilizator: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
preotul dorin sasÎntâlnirile colocviale de miercuri, 9 martie 2011, l-au avut în centrul atenţiei pe cel care a fost, în Turda şi pentru Turda, preotul Iovian Mureşan. Pentru a-i cinsti memoria şi a-l readuce în atenţie au fost prezenţi părintele Daniel Crişan (protopop ortodox de Turda), părintele Grigorie Marchiş (preot la Catedrala Ortodoxă Turda) şi părintele Dorin Sas (preot la biserica Parohiei Ortodoxe Oprişani II din Turda).
Cel care a vorbit despre Iovian Mureşan a fost părintele Dorin Sas şi acesta a evocat un oraş Turda al vremurilor, cu o populaţie preponderent maghiară şi în care popupulaţia română trăia într-o sărăcie lucie, fără ca – în baza principiului „extra muros” – să aibă permisiunea de a avea locuinţe în oraş, în cetate, motiv pentru care românii îşi ţineau slujbele într-o bisericuţă mică ce se afla în zona cunoscută azi sub numele de „Între români”.
Născut în satul Sântămărie din judeţul Sălaj (fostul comitat Cojocna) într-o familie de preot, a urmat cursurile liceale la un liceu reformat în Zalău pentru ca, după un an de drept la Cluj, să urmeze Institutul Teologic Pedagogic din Sibiu, pe care îl absolvă în 1891.
Hirotonit preot în comuna Trăsnea, judeţul Sălaj, construieşte o şcoală pentru românii de acolo şi o casă parohială, repară biserica şi înfiinţează un cor.
La începutul secolului trecut protopopul Iovian Mureşan ajunge la protopopiatul Turda, care tocmai se mutase din mediul rural în cel urban, până atunci protopopiatul fiind în Viişoara de astăzi, (fostul Agârbici).
La Turda, Iovian Mureşanu a venit la o parohie foarte, foarte săracă, fără casă parohială şi cu biserica distrusă, fapt ce reiese şi din procesul verbal de la preluarea parohiei. Averea parohiei consta în „79 de coroane şi 76 de fileri, o biserică de cărămidă fără turn, casa parohială acoperită cu şindrilă din lemn şi o odaie dărăpănată”.
Protopopul Iovian Mureşan a venit cu ideea punerii bazelor unei şcoli confesionale pentru copiii credincioşilor ortodocşi. Astfel în 1904 s-a cumpărat un teren şi, împreună cu toţi cei care doreau (aşa cum se face azi celebra clacă de la ţară), au muncit tocmai pentru a nu plăti muncitori şi a salva o parte din bani. Iovian Mureşan chiar a făcut şi un apel: „Vremea plinitu-s-a şi necesitatea simţită reclamă acum imperios ca fiica bisericii, şcoala, şi, prin ea, generaţiunea noastră, să se dezrobească de influenţe străine şi să fie strâns lipită de sânul dulce al maicii sale. Astfel fiind lucrurile, pusu-ne-am gând sfânt şi luat-am fermă hotărâre de-a edifica o şcoală model care să fie pildă glăsuitoare tutror şcolilor din protoprezbiteriat (vechea denumire pentru «protopopiat» - n.r.). după ce, însă, cu toate că am pus umăr de la umăr, şi-n însufleţirea noastră oferit-am toţi parohienii cu drag dinarii noştri disponibili, mijloacele ni s-au dovedit limitate şi insuficiente. Aşa căm spesele considerabile ce se cer, nu le putem de tot asigura. Ne luăm voie cu profund respect a deschide această colectă încuviinţată rugându-vă fierbinte a vă milostivi a ne veni într-ajutor şi-a ne oferi sprijinul mărinimos, pe cât de modest, asigurându-vă că, în schimb, vor fi pomenite la altar, din generaţie în generaţie, numele tuturor generoşilor donatori”.
Bazele unei biblioteci au fost puse de Iovian Mureşan ca o necesitate a luminării maselor, aşa că s-a făcut apel la librari şi la tipăritori de carte să doneze câte o dublură. La momentul de faţă, în clădirea protopopiatului încă se mai păstrează un dulap din acea vreme.
Acelaşi Iovian Mureşan a pregătit, pe plan local, unirea de la Alba Iulia, a făcut colectă pentru ajutarea Sidoniei (văduva lui Ioan Opriş) şi a celor şapte copii ai acesteia. Fondator al Cooperativei corpului didactic, Iovian Mureşan a făcut, la 1919, apel pentru ridicarea unui internat pe lângă Liceul românesc din Turda.
Clădirea care astăzi găzduieşte sediul Protopopiatului la Turda a fost prma casă cu etaj în cartierul „Între români”. Însă aşezământul din prim-planul activităţii sale era Catedrala Ortodoxă din Turda. Atât de important era acest deziderat pentru Iovian Mureşan încât, cu aprobarea prefecturii Cluj, reuşeşte să trimită cetăţeni turdeni în America pentru a face colectă pentru catedrală.
Construită într-un stil care aduce cu cel moldovenesc, cu o pictură interioară aparţinându-i lui Gheorghe Belizarie şi cu un iconostas de a cărui realizare – la Târgu Mureş – se leagă numele lui Paul Molda, la inaugurarea Catedralei Ortodoxe din Turda a fost prezent inclusiv ministrul Vasile Goldiş.
Cel care a fost distins cu titlul de cetăţean de onoare şi care s-a implicat în cu mult mai multe acţiuni decât cele foarte fugar amintite aici, Iovian Mureşanu se stinge în februarie 1939, în semn de recunoştinţă fiind îngropat la altarul Catedralei Ortodoxe din Turda, înspre casa parohială, înmormântarea sa fiind marcată inclusiv cu salve de tun.
Soţia sa, care, la rândul său, s-a implicat într-o serie de acţiuni care aveau în centrul atenţiei comunitatea, mai trăieşte încă şapte ani. După moartea acesteia, 80% din averea familiei a fost donată pentru ajutorarea celor în nevoie.
Pentru ziua de miercuri, 16 martie, este programată întâlnirea cu scriitorul, publicistul şi cronicarul Constantin Mustaţă. Spre deosebire de alte dăţi, întâlnirea din 16 martie este programată să înceapă la orele 18.00 şi nu la orele 19.00 aşa cum deja devenise o tradiţie pentru întâlnirile colocviale de la Turda, din zilele de miercuri.

Add comment


Security code
Refresh

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstăzi3085
mod_vvisit_counterIeri3301
mod_vvisit_counterSăptămâna aceasta6386
mod_vvisit_counterLuna aceasta65679
mod_vvisit_counterÎn total10591318Comentarii recente