Conștiința civică, la reanimare

News image

Individualismul exacerbat, sentiment ce a cotropit conștiința românilor după Revoluție, s-a dovedit un cancer pentru comunitate. ...

Editorial | Luni, 6 Martie 2017

Detalii...

Taberele dezmoșteniților

News image

Judecătorul Dana Gîrbovan, președinte al Uniunii Judecătorilor din România, a vorbit, într-o conferință susținută ...

Editorial | Luni, 27 Februarie 2017

Detalii...

Năpasta

News image

Românii au multe ciudățenii. Bunăoară, aproape nimeni nu a ieșit în stradă în 2010, atunci când președintele Traian Bă...

Editorial | Luni, 20 Februarie 2017

Detalii...

Dezbinarea macină România

News image

Cu un an înaintea sărbătoririi centenarului Marii Uniri, de la 1 Decembrie 1918, românii sunt mai dezbinați ca niciodată de-a lung...

Editorial | Luni, 13 Februarie 2017

Detalii...

More in: Pamflet, Editorial, De la cititori, De la noi

OPINII


editorialIndividualismul exacerbat, sentiment ce a cotropit conștiința românilor după Revoluție, s-a dovedit un cancer pentru comunitate. 

editorialJudecătorul Dana Gîrbovan, președinte al Uniunii Judecătorilor din România, a vorbit, într-o conferință susținută miercuri, 22 februarie, în cadrul evenimentului ”Berăria Culturală” ce se desfășoară la Cluj-Napoca, despre împărțirea României în două tabere.”

editorialCu un an înaintea sărbătoririi centenarului Marii Uniri, de la 1 Decembrie 1918, românii sunt mai dezbinați ca niciodată de-a lungul istoriei acestui popor. ”Tinerii frumoși” care au ieșit în stradă zilele acestea își varsă furia nu numai asupra PSD-ului, asimilat cu stânga politică, deci cu PCR-ul, în general, dar și asupra categoriilor de oameni mai în vârstă, în particular.

editorialOare cum ar arăta portretul-robot al poporului român? Cum arăta odinioară se mai știe, dar cum ar înfățișa un ”desenator de caractere” chipul de azi al nației române?

editorialCriza politică declanșată în România după alegerile parlamentare a scos la iveală anomaliile legislative ce guvernează organizarea și funcționarea politicului autohton. 

editorialÎn săptămâna precedentă, Guvernul Cioloș ”a dăruit” veteranilor, invalizilor, marilor mutilați și văduvelor de război o majorare a indemnizațiilor cu 75 de procente.

editorialScremute din tragedia de la ”Colectiv” din ”istericalele” prezidențiale (Vreau Guvernul meu!) și din tehnocrație, în România au răsărit și formațiunile politice ce se revendică drept reprezentante ale noii clase politice.

editorialO parafrazare a zicerii ”dacă dragoste nu e, nimic nu e” aplicată nevoilor spirituale ale omului, ar subna cam așa: ”Dacă artă și cultură nu e, nimic nu e”. Istoria omenirii a demonstrat cu prisosință valabilitatea constatării cu pricina. Vestigiile ce vorbesc viitorimii despre viața comunităților omenești în diferite epoci istorice și ”darurile” prin care oamenii sporesc bogăția ”lăzii de zestre” a lumii pământești tot din filonul artei și al culturii se trag.

editorialDoamne, câte găselnițe se pot scoate dacă se scociorăște prin imaginația făcătorilor de imagini politice, mai ales în perioade de campanie preelectorală, ca aceasta pe care o traversează România acum.

editorialPoliticienii încearcă să contracareze căderea liberă de imagine a clasei politice autohtone. La un eveniment desfășurat săptămâna trecută la Turda, senatorul Alexandru Cordoș a ținut un discurs fără legătură cu subiectul reuniunii, în care parlamentarul nu a uitat să reamintească asistenței că, oricum, politica nu se poate face fără oameni și cum politicienii sunt și ei oameni, că doar nu vor fi fiind alte viețuitoare, ar rezulta că aceștia, adică politicienii, nu trebuie zdruncinați de la locul lor (de lângă ciolan).

editorialMotto: ”Nu contează câți votează! Contează cine numără voturile!” – Iosif Visarionovici Stalin 

editorialRomânii au multe ciudățenii. Bunăoară, aproape nimeni nu a ieșit în stradă în 2010, atunci când președintele Traian Băsescu anunța, prin ”cuvinte stoarse din lacrimi de crocodil” că nația va fi nevoită să strângă cureaua, deoarece guvernul PDL de atunci aprecia că prin reducerea salariilor și a pensiilor țara va ieși din criză.

editorialDacă se inspira, în materie de superstiție, de la americani, Guvernul Grindeanu nu dădea numărul 13 ordonanței prin care aduc modificări Codului penal, respectiv celui de Procedură Penală.

editorialAlegerile parlamentare din România s-au înscris pe traiectoria urmată de Brexit și de alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Dacă votul popular al britanicilor a încurcat socotelile paneuropenilor din ”perfidul Albion”, iar americanii simpli au dat cu votul peste nasul corporatist și peste marile finanțe, care o voiau pe Hillary Clinton la Casa Albă, opțiunile electorale ale românilor l-au deranjat, cel puțin, pe președintele țării, Klaus Iohannis.

editorialAcest articol a fost scris înaintea scrutinului pentru alegerile parlamentare, de duminică, 11 decembrie. De aceea, în acest editorial nu se analizează rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României și nici nu se fac prognoze cu privire la viitoarea componență a Guvernului și la posibilele alianțe ce ar putea trimite o echipă sau alta la Palatul Victoria.

editorialCu o majoritate a electoratului care nu sesizează deosebirile, unele fundamentale, dintre stânga și comunism, sau dintre dreapta și nazism și cu două exemple năucitoare, despre ce va să zică puterea de decizie a unor alegători supărați (A se vedea rezultatele Brexit-ului și ale alegerilor prezidențiale din SUA), românii pot genera o surpriză de proporții la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

editorialEnglezii, cu ocazia Brexit-ului și americanii acum, au demonstrat că o națiune poate răsturna socotelile prestabilite de cei care fac cărțile la jocurile unde miza este puterea. Asta-i partea bună a poveștii. Cât bine și-au făcut englezii cu Brexit-ul și americanii prin alegerea lui Donald Trump, rămâne de văzut.

editorialPasărea mălai visează și pisica șoareci mănâncă, spune o vorbă înțeleaptă, din bătrâni. Iată, în pragul alegerilor parlamentare din 11 decembrie anul curent, România s-a pricopsit cu două partide ce se autointitulează reprezentante ale noii maniere de  a face politică, cerință formulată de alegătorul român, îndeosebi după tragedia de la Colectiv, cauza principală a căderii, atunci, a Guvernului Ponta, social-democrat. În acest material, despre USR. Se pregătește PRU!

editorialTudor Ștefănie, fost primar al Turzii, actual candidat al PNL pentru Camera Deputaților, plasat pe locul al cincilea pe lista propusă de liberali alegătorilor din județul Cluj, afirma, în cursul unei conferințe de presă desfășurate săptămâna trecută, că liberalii pot obține mai ușor decât alte formațiuni politice numărul necesar de voturi ce le-ar permite să obțină, din partea alegătorilor clujeni, cinci bilete pentru un sejur de patru ani în Parlamentul României.

editorialÎntr-un comunicat de săptămâna trecută al organizației PNL Turda se preciza că liberalii ”se află într-un proces de căutare a unei noi identități pe care încearcă să și-o construiască atât în interior cât și în exterior, cu ajutorul unor oameni noi pe care a reușit să îi promoveze în poziții eligibile pentru Consiliul local și a căror amprentă se face deja simțită în modul cum PNL Turda alege să interacționeze cu cetățenii și să le reprezinte interesele”.

editorialOdată cu instalarea noilor administrații locale, atât la Turda cât și la Câmpia Turzii, se observă o dezghețare a relațiilor dintre autorități și cetățeni. Dialogul cu locuitorii celor două orașe, purta de obicei de către persoanele ce tânjeau să își păstreze funcțiile alese, doar cu prilejul campaniilor electorale dinaintea scrutinurilor locale, se poartă și în perioada interelectorală.

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstăzi679
mod_vvisit_counterIeri1138
mod_vvisit_counterSăptămâna aceasta1817
mod_vvisit_counterLuna aceasta25976
mod_vvisit_counterÎn total11302310Comentarii recente